欢迎您登录,这里是高考在线!

 

2021年山西高考英语基础习题(二)

时间:2020-10-09    作者:高考在线
分享到:

 Ⅰ.阅读理解

  At your next meeting, wait for a pause in conversation and try to measure how long it lasts.

  Among English speakers, chances are that it will be a second or two at most. But while this pattern may be universal, our awareness of silence differs dramatically across cultures.

  What one culture considers a confusing or awkward pause may be seen by others as a valuable moment of reflection and a sign of respect for what the last speaker has said. Research in Dutch (荷兰语) and also in English found that when a silence in conversation stretches to four seconds, people start to feel uneasy. In contrast, a separate study of business meetings found that Japanese people are happy with silences of 8.2 seconds — nearly twice as long as in Americans' meetings.

  In Japan, it is recognised that the best communication is when you don't speak at all. It's already a failure to understand each other by speaking because you're repairing that failure by using words.

  In the US, it may originate from the history of colonial (殖民地的) America as a crossroads of many different races. When you have a complex of difference, it's hard to establish common understanding unless you talk and there's understandably a kind of anxiety unless people are verbally engaged to establish a common life. This applies also to some extent to London.

  In contrast, when there's more homogeneity,_perhaps it's easier for some kinds of silence to appear. For example, among your closest friends and family it's easier to sit in silence than with people you're less well acquainted with.

  语篇解读:本文主要讲述了谈话中的沉默文化。尽管交谈中出现停顿是普遍存在的,但我们对沉默的认识在不同的文化中有着巨大的差异。不同的文化中沉默时间不同,对于沉默的看法也不同。

  1.Which of the following people might have the longest silence in conversation?

  A.The Dutch.

  B.Americans.

  C.The English.

  D.The Japanese.

  解析:选D 细节理解题。根据第二、三段内容可知,日本人在谈话中有最长沉默。故选D。

  2.What might the Japanese agree with in conversation?

  A.Speaking more gives the upper hand.

  B.Speak out what you have in your mind.

  C.Great minds think alike without words.

  D.The shorter talking silence, the better.

  解析:选C 推理判断题。根据第四段首句可知,在日本,一般认为最好的交流是一句话不说的时候。因此推断日本人认为“伟大的心灵,无言而喻”。故选C。

  3.What can we learn from the text?

  A.A four­second silence in conversation is universal.

  B.It's hard for Americans to reach a common agreement.

  C.English speakers are more talkative than Japanese speakers.

  D.The closer we and our family are, the easier the silence appears.

  解析:选D 推理判断题。根据文章最后一句可知,亲密的人之间更容易出现沉默,因此我们和家人越亲密,沉默越容易出现。故选D。

  4.What does the underlined word “homogeneity” in the last paragraph mean?

  A.Similarity.

  B.Contradiction.

  C.Diversity.

  D.Misunderstanding.

  解析:选A 词义猜测题。根据下文的举例可知,越亲密的人,越容易出现沉默,因此推断画线句表示相比而言,当有更多相似时,也许沉默更容易出现。故画线词意思与similarity意义相近。故选A。

  Ⅱ.完形填空

  It was still raining. The shop assistant was ready to __1__. “No, please don't,” Tammy __2__. “I'm lost and I have nowhere to go.” She had __3__ her mind to stay where she was because she was sure that her mom would be back to get her.__4__, she had been here for so long and why no one had come. She thought it for the hundredth time.

  In the distance she heard a vehicle engine __5__ hoped it was her mom or dad in their car. She was __6__ when she saw that it was a school bus filled with kids. Her eyes were fixed on the bus. Her brain got busy wondering if she should __7__ the bus and if she did so, then how __8__ would help her, because she didn't know where she __9__. Suddenly she saw a huge __10__ monster in the bus. She was really __11__ and began to run. Then the school bus was chasing after her.

  “Tammy!” a soft __12__ voice called and someone __13__ touched her shoulder.

  “Mom!” Tammy said in __14__, tears of joy rolling down her face.

  “Were you having a bad __15__, honey?” she heard her darling mom ask.

  “Yes, Mom,” she said __16__. “I was lost and being chased by a school bus and a huge green monster!”

  Her mother laughed __17__ and hugged Tammy closely. “You poor dear!” she said. “Dreams can __18__ seem so real, right?” Tammy __19__ her head in agreement and snuggled (依偎) closer. “But you're safe and warm at home!” Tammy sighed in__20__.

  语篇解读:本文是一篇记叙文。Tammy迷路了,在商店避雨,这时一辆校车驶来,她正在琢磨是否要使校车停下,突然她看到校车里有一头绿色巨兽……这时妈妈叫醒了她,原来是一场梦,她松了一口气。

  1.A.arrive B.show

  C.leave D.come

  解析:选C 根据下文中的“No, please don't”和“I'm lost and I have nowhere to go.”可知,Tammy迷路了,无处可去,她希望店员不要离开(leave),故C项正确。

  2.A.thought B.worried

  C.hesitated D.laughed

  解析:选A 根据上句可知,店员要离开;结合“No, please don't”可知,该句是Tammy心里想的内容。A项意为“想”,符合语境,故A项正确。

  3.A.relied on B.made up

  C.dealt with D.given up

  解析:选B 根据语境可知,她下定决心要待在原来的地方,因为她确信她妈妈会回来接她的。make up one's mind为固定搭配,意为“下定决心”,故B项正确。A项意为“依靠,依赖”;C项意为“处理”;D项意为“放弃”。

  4.A.Finally B.Therefore

  C.Besides D.However

  解析:选D 根据上句可知,她下定决心要待在原来的地方,因为她确信她妈妈会回来接她的;根据空处后面的“she had been here for so long and why no one had come.”可知,她在这里待了这么久,可是没有人来接她,空处前后为转折关系。However意为“然而,不过”,符合语境,故D项正确。

  5.A.but B.and

  C.or D.for

  解析:选B 根据语境可知,在远处,她听到了一个汽车引擎的声音,她希望那是她的妈妈或爸爸在他们的车里。根据语境并分析句子结构可知,空处前后为顺承关系,故用并列连词and,故B项正确。

  6.A.proud B.comfortable

  C.excited D.disappointed

  解析:选D 根据该句中的“when she saw that it was a school bus filled with kids”可知,她看到的是载满小孩的校车,并不是她的父母,据此可以判断,她很失望(disappointed),故D项正确。A项意为“骄傲的”;B项意为“令人舒服的”;C项意为“兴奋的”。

  7.A.start B.get off

  C.stop D.run after

  解析:选C 根据前文可知,她看到的是载满小孩的校车,并不是她的父母;结合该句可以判断,她在琢磨是否要让校车停下(stop),故C项正确。A项意为“开始”;B项意为“下班,离开”;D项意为“追赶”。

  8.A.her dad B.her mom

  C.the monster D.the bus driver

  解析:选D 根据该句中的“if she did so, then how__8__would help her, because she didn't know where she__9__”,并结合前文中的“a school bus”可知,因为她不知道自己住在哪里,所以她担心校车司机(the bus driver)不知道如何帮助她,故D项正确。

  9.A.stayed B.lived

  C.hid D.waited

  解析:选B 参见上题解析。B项意为“居住”,故B项正确。

  10.A.red B.white

  C.green D.yellow

  解析:选C 根据下文中的“a huge green monster”可知,她突然看到校车里有一头巨大的绿色怪兽,故C项正确。

  11.A.scared B.puzzled

  C.offended D.excited

  解析:选A 根据上句,她突然看到校车里有一头巨大的绿色怪兽可知,她非常害怕(scared),开始奔跑。故A项正确。

  12.A.similar B.ordinary

  C.different D.familiar

  解析:选D 根据下句中的“Mom”,并结合常识可知,妈妈的声音应是熟悉的(familiar)。故D项正确。A项意为“相似的”;B项意为“平常的”;C项意为“不同的”。

  13.A.quickly B.gently

  C.partly D.easily

  解析:选B 根据该句中的“soft”可知,她的妈妈温柔地(gently)抚摸她的肩膀。故B项正确。

  14.A.relief B.danger

  C.regret D.sorrow

  解析:选A 根据该句中的“‘Mom!’ Tammy said in __14__”可知,当发现是妈妈后,她应该是感到宽慰,故A项正确。B项意为“危险”;C项意为“懊悔”;D项意为“悲伤”。

  15.A.memory B.idea

  C.habit D.dream

  解析:选D 根据下文中的“Dreams can__18__ seem so real”,并结合该句可知,妈妈问她是不是做噩梦(dream)了。故D项正确。

  16.A.eagerly B.angrily

  C.cautiously D.secretly

  解析:选A 根据下句“I was lost and being chased by a school bus and a huge green monster!”可知,在梦中她迷路了,被一辆校车和一头绿色巨兽追赶;再结合常识可以判断,她急切地(eagerly)将梦中的情景讲给她的妈妈听,故A项正确。B项意为“愤怒地”;C项意为“小心地,谨慎地”;D项意为“秘密地”。

  17.A.calmly B.slowly

  C.softly D.strangely

  解析:选C 根据语境可知,她的母亲轻轻地(softly)笑了笑,并紧紧地抱住了Tammy。故C项正确。A项意为“平静地”;B项意为“慢慢地”;D项意为“奇怪地”。

  18.A.never B.ever

  C.sometimes D.once

  解析:选C 根据该句语境并结合常识可知,妈妈告诉她,有时(sometimes)梦境似乎很真实,故C项正确。

  19.A.waved B.nodded

  C.dropped D.raised

  解析:选B 根据该句中的“in agreement”可知,Tammy同意地点头(nodded),故B项正确。A项意为“挥手”;C项意为“垂下”;D项意为“抬起”。

  20.A.contentment B.doubt

  C.surprise D.patience

  解析:选A 根据上句“But you're safe and warm at home!”妈妈告诉她,她现在待在温暖而安全的家里可知,Tammy满足(contentment)地叹了口气,故A项正确。B项意为“怀疑”;C项意为“惊奇”;D项意为“耐心”。

  Ⅲ.语法填空

  “Mirror, mirror, which clothes suit me best?” Now, there is a magic mirror in the shopping center __1__ can answer the question.

  A shopping center in England is selling a magic dressing mirror. You needn't enter a fitting room and put the clothes __2__ by yourself. All you need to do is stand in front of the mirror. The magic mirror can tell you __3__ the clothing you have chosen suits you or not.

  3D technology __4__ (use) for the magic mirror for you to choose and try on all kinds of clothes from different stores. When you stand in front of the mirror, it will use the technology to make its own __5__ (judge) of your body type. Then you can see __6__ (you) wearing the dress you have chosen in the mirror.

  It's very convenient for you to find the most __7__ (suit) dress. You do not have to spend a lot of time __8__ (walk) around in different stores.Neither __9__ you need to shut yourself into a small dressing room. “The mirror has worked much better with women's clothing than __10__ (expect), so we are now developing the software for mens' and kids' clothing,” said the marketing manager of the shopping center.

  语篇解读:文章介绍了一种新的科学技术——3D试衣魔镜。通过这种技术,我们可以很快看到哪一类衣服适合自己。

  1.that/which 考查定语从句。空处引导定语从句,修饰先行词a magic mirror,且在从句中作主语,故填关系代词that或者which。

  2.on 考查介词。put on是固定搭配,意为“穿上”。

  3.whether 考查名词性从句。tell后是一个宾语从句,且句中含有or not,故这里需用whether,表示魔镜会告诉你你选的衣服是否适合你。

  4.is used 考查动词时态和语态。主语是3D technology,与use之间是被动关系,故用被动语态;又由于本句叙述的是一般情况,要用一般现在时,故填is used。

  5.judgment 考查名词。分析句子,在its(形容词性物主代词)后应该用名词形式,故用judgment,意为“判断”。

  6.yourself 考查反身代词。句中主语为you,这里指看到镜中的自己,故用yourself作see的宾语。

  7.suitable 考查形容词。空格处修饰名词dress,另外再根据前面的the most可知需填形容词suitable,表示找到最适合的衣服。

  8.walking 考查非谓语动词。spend ...(in) doing sth.是固定搭配,意为“花……做某事”,故填walking。

  9.do 考查倒装句。前一句是否定句,后一句表示“也不……”,根据句首的Neither可知应使用倒装句,再结合一般现在时态以及主语为you可知填助动词do。

  10.expected 考查非谓语动词。此处表示超过了期望,这里指的是对这种3D试衣魔镜的期待;动词expect与其逻辑主语之间是被动关系,故填expected,相当于than it is expected。

免责声明:

① 凡本站注明“稿件来源:高考在线”的所有文字、图片和音视频稿件,版权均属本网所有,任何媒体、网站或个人未经本网协议授权不得转载、链接、转贴或以其他方式复制发表。已经本站协议授权的媒体、网站,在下载使用时必须注明“稿件来源:高考在线”,违者本站将依法追究责任。

② 本站注明稿件来源为其他媒体的文/图等稿件均为转载稿,本站转载出于非商业性的教育和科研之目的,并不意味着赞同其观点或证实其内容的真实性。如转载稿涉及版权等问题,请作者在两周内速来电或来函联系 联系方式于老师18500982162。

巨优网络 怀柔网站建设